Projekat uvođenja modela socijalne zaštite i inkluzije na nivou Općine, predstalja komponentu šireg UNICEF – ovog programa jačanja socijalne zaštite i inkluzije djece u BIH. Projekat implementira inicijativa za bolju i humaniju budućnost (IBHI) u deset ciljanih Opština i Brčko distrikta. Finansijsku podršku su obezbjedili Evropska komijia i UNICEF. Cilj projekta je razvoj i implemantacija općinskog modela socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS) model kao i jačanje kapaciteta i institucionalnih mehanizama koordinacije i komunikacije između pružaoca usluga (JU Centar za socijalni rad) i tjela koje donose odluke na lokalnom nivou. Prva aktivnost koja je prethodila realizaciji projekta bila je formiranje općinskog Upravnog odobota (OUO) kojeg je imenovao Općinski Načelnik. Članovi OUO su prdstavnici različitih ustanova i udruženja iz Velike Kladuše kako bi se na taj način uspostavila sistemska multisektoralna saradnja.

U okviru projekta „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece“  koji se provodi na području Općine Velika Kladuša, odobren je posebno usmjeren projekat „ Djeca iz materijalno neobezbjeđenih porodica“ čiji je nosioc JU Centar za socijalni rad Velika Kladuša. JU Centar za socijalni rad Velika Kladuša je formirala stručni tim (socijalni radnik, psiholog i zdravstveni radnik) koji je obišao materijalno neobezbjeđene porodice sa djecom na području cijele Općine Velika Kladuša. Na terenu su prikupljeni podaci o djeci i njihovom roditeljima kao i potrebama tih porodica (materijalne, socijalne, psihološke, zdravstvene i dr.potrebe.)

JU Centar za socijalni rad u okviru posebno usmjerenog projekta je od UNICEF-a dobila sredstva za adaptaciju i opremanje prostorije koja će imati funkciju savjetovališta za djecu i roditelje materijalno neosigurane.

Porodično savjetovalište počeće s radom sredinom oktobra mjeseca 2012 godine. Svrha porodičnog savjetovališta je unapređenje ličnog života i otklanjanje  specifičnih poteškoća u odnosima sa bliskim osobama.

Posebno je zadovoljstvo istaći da se Savjetovalište zvanično otvara tokom sedmice obilježavanja i promocije dječijih prava odnosno Dječije nedjelje.