U okviru projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od malog oružja“ u koji je uključena Prva srednja škola „Dr. Husein Džanić“ iz Velike Kladuše, u srijedu 12. marta, održan jeokrugli sto čiji je organizator bila Humanitarna organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke.

Povod održavanja okruglog stola bio je prezentacija rezultata istraživanja, te prikazivanje jednominutnih filmova predstavnicima općinskih vlasti, školstva i policije i ostalim pozvanima. U skladu s tim učesnici ovog projekta su nastojali da ukažu na probleme nasilja i oružja u Velikoj Kladuši, da prezentujuistraživanje koje su sproveli, kao i Akcioni plan za suzbijanje uočenih problema.

U Velikoj Kladuši, lokalni tehnički asistent, pedagogica Eldina Goletić – Keranović, radila je sa grupomod 15 djece, uzrasta 15 do 19 godina. Tokom proteklih mjeseci, kroz niz radionica, Eldina je obavila s njima i istraživanje o stepenu vršnjačkog nasilja i rizika od upotrebe oružja. Djeca su anketirala 100 svojih vršnjaka, i na osnovu dobijenih odgovora utvrdili su najveće probleme i rizike.

Na osnovu dobijenih rezultata, oni su osmislili Akcioni plan za smanjenje stepena vršnjačkog nasilja i rizika od upotrebe oružja u Velikoj Kladuši. U svojoj prezentaciji, Kenan Subašić i Elvedin Džihanović, koji su učesnici istraživačke grupe, objasnili su rezultate do kojih su došli tokom istraživanja, šta su sve radili tokom radionica, kao i svoj prijedlog kako da se smanji stepen nasilja i upotrebe oružja u Velikoj Kladuši.

Njihova ideja je da se Prva srednja škola „Dr. Husein Džanić“ opremi video nadzorom, i to su također prezentovali. U tu svrhu, UNICEF BiH, koji je, pored Švedske agencije za razvoj i saradnju pokrovitelj projekta, obezbjediće 3.000 KM, a cilj je i da lokalna zajednica učestvuje u finansiranju sa 1.500 KM.

Produkcija i snimanje jednominutnih filmova također su realizovani tokom projekta. Filmove koji, kao što samo ime kaže, traju tačno jedan minut, snimali su mladi iz Velike Kladuše, uzrasta 15 do 19 godina, predvođeni koordinatorima iz Genesis Projecta. Mladi su u potpunosti osmislili scenarij filma, i to o temama prevencije nasilja i rizika od upotrebe oružja.

Projekat „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od malog oružja” sprovodi se u šest općina i 16 škola BiH, od 01. jula 2013. godine. Projekat realizuje Humanitarna organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, a pokrovitelji projekta su UNICEF BiH i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju.

Šest općina obuhvaćenih projektom su Velika Kladuša, Novi Travnik, Sanski Most, Derventa, Laktaši i Kotor Varoš. Opći cilj projekta je jačanje učešća djece u prevenciji nasilja, smanjenje rizika od oružja, te osnaživanje ljudskih i institucionalnih kapaciteta za upravljanje i praćenje programa prevencija nasilja i smanjenja rizika od oružja.

Izvor: radiovkladusa.ba