Dana 17.03.2016.godine povodom Međunarodnog dana socijalnog rada Udruga socijalnih radnika HBŽ uz podršku misije OSCe-a, kancelarija u Drvaru, organizovala je okrugli sto na temu“ Položaj i uloga socijalnog rada i socijalnih radnika u BiH“. Okruglom stolu su prisustvovali članovi udruženja socijalnih radnika USK-a, HNŽ, i ŽZH.

 

Povodom ovog značajnog okupljanja Federalno ministarstvo rada i socajalne politike iz Sarajeva je održalo Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o hraniteljstvu u FBiH. Ispred Federalnog ministarstva prisustvovao je pomoćnik ministra Miroslav Jurišić i Edmira Aščić.

U Javnoj raspravi su učestvovali i socijalni radnici Centara za socijalni rad iz četiri Kantona kao i predstavnici Kantonalnih ministarstva.

Predložene su određene izmjene pojedinih članova Zakona ali je dogovoreno da se pismeno dostave prijedlozi, izmjene i sugestije u roku od 60 dana.

Zanimljivo je u diskusiji bilo da sva četiri kantona traže da se Zakon finansira iz budžeta FBIH.

Također smo uočili da i ovaj Zakon donosi dodatne poslove Centrima za socijalni rad a niko ne govori o jačanju Centara kadrovski, tehnički i materijalno.

Postojeće kadrovska struktura stručnih radnika nije dovoljna za preuzimanje dodatnih obaveza koje se nameću ovim Zakonom.

 

{gallery}okruglisto{/gallery}